Fotball

2.divisjonstipset avdeling 1: Opprykk for Fredrikstad!

Vi tror Plankehaugen får et opprykk å juble for denne sesongen.
Se hvilke lag vi tror ender på 1.-7.plass i avdeling 1!

Da oppsettet for avdelingene kom var det neppe noen som jublet i Fredrikstad. For omtrent alle lagene de håpet å unngå havnet i samme avdeling.

LES OGSÅ DEL 1: Disse ender på 8.-14.plass

Både Egersund, Arendal, Bryne, Hødd (som vi tippet på en skuffende 9.plass) og Levanger har nok ambisjoner om å snyte FFK for opprykket.

LES OGSÅ: Alle overgangene i 2.divisjon

Vi tror imidlertid gjengen fra Østfold får opprykket de ønsker seg – men det er ingen tvil om at de får tøff motstand her.

LES OGSÅ: Slik har 2.divisjonslagenes treningskamper gått

Her er vår vurdering av lagene på øvre halvdel:

7. Kvik Halden

Klarte opprykket med seier i siste runde i fjor. Og har et såpass solid lag at vi tror de kan bevege seg vekk fra den verste nedrykksstriden.

Overganger:

Inn:Albert Makiadi (Ajaccio, Frankrike), Kevin Krans (Assyriska, Sverige), Filip Westgaard (Fredrikstad), Youssef Chaib (Fredrikstad), Samuel Narh (Meap Nisou, Kypros)

Ut:Argtim Shabani (Råde), Thomas Kolseth (Østsiden), Jesper Kragh, Holgar Durhuus

Forventet startellever (3-4-1-2): David Paulmin – Dardan Sæter-Mehmeti, Ole Strømsborg, Jakob Madsen Lund – Filip Westgaard, Deni Hasanagic, Mathias Engebretsen, Albert Makiadi –  Kevins Krans –  Samuel Narh, Øystein Lundblad Næsheim

Analyse:

Det ble ikke noe enkelt opprykk sist sesong. Eidsvold Turn så ut til å stikke av med opprykket, men snublet utover høsten, samtidig som Kvik gikk fra seier til seier. Med ti seiere på de tolv kampene etter ferien ble det opprykk. Nå skal Kent Bergersens mannskap forsøke å holde seg i en tøff avdeling – en oppgave vi tror de klarer.

På topp har duoen Øystein Næsheim og Björn Berglund levert fantastiske scoringstall i grensebyen de siste sesongene. Men med sistnevnte ut har trener Kent Bergersen vært nød til å finne en ny makker til scoringsmaskinen Næsheim. Løsningen har blitt lynhurtige Samuel Narh, som sist spilte på Kypros, samt kreative Youssef Chaib. Han lyktes ikke i Fredrikstad i fjor, men var før det god for Moss.

Også Filip Westgaard har kommet fra Fredrikstad. Hadde nok større ambisjoner da han takket for seg i FFK etter forrige sesong, og bør bli en strålende tilvekst på høyre vingback. Motsatt er Albert Makiadi hentet fra franske Ajaccio. To spennende signeringer.

Det samme er Kevin Krans, midtbanespilleren som i tillegg til å ha seriens kanskje kuleste navn også en trolig solid forsterkning. Spilte sin barnefotball i PSG, Fulham og Bristol City og var linket til Chelsea. Så ble ikke karrieren som 25-åringen nok hadde drømt om, og nå kommer han fra nivå tre i Sverige. Kan enten brukes bak spissene eller som en av to indreløpere.

På midtbanen er Mathias Engebretsen en annen som ikke slo gjennom på øverste nivå i Sarpsborg 08, men i Kvik Halden har han blitt en nøkkelspiller. Sammen med Den Hasanagic, som fant litt tilbake til seg selv etter mislykkede opphold i Skeid og Oppsal, var han viktig i høst. Også et annet tidligere talent som var spådd store ting, Football Manager-legenden Jiress Suka Suka, er et alternativ her.

Også på stopperplass har de en spiller som det var større forventninger til i en større klubb. Ole Strømsborg slo ikke helt gjennom i FFK, men spilleren med det voldsomme skuddbeinet er nå tilbake etter å ha slitt med skader. Danner trebacksforsvar med to klubbveteraner i Jacob Lund og Dardan Mehmeti. Bak seg får de canadiske David Paulmin, som går på sin annen periode i klubben.

Overgangen fra å være veldige gode på et nivå til å kjempe for overlevelse etter opprykk er vanskelig for mange lag. For Kvik Haldens del kreves det noe helt annet når de møter topplagene her enn hva de møtte i de fleste kampene sist sesong.

Vi tror Kvik Halden løfter seg til nødvendig nivå. 7.plass er muligens vel optimistisk, men Kvik ser best ut av opprykkslagene, og bedre enn flere som var i 2.divisjon i fjor.

6. Levanger

2.divisjonstipset avdeling 1: Opprykk for Fredrikstad!
Andreas Peterson og Levanger hadde lite å juble for sist sesong. Foto: Digitalsport

Var aldri i nærheten av å berge plassen i OBOS-ligaen sist sesong. Skal få det tøft med å henge med helt i toppen med et nykomponert lag.

Overganger:

Inn:Sindre Sakshaug (Steinkjer), Henrik Kjeldsen Dahlen (Stjørdals-Blink), Granit Buzuku (Timrå, Sverige), Mathusan Sandrakumar (Bærum), Didrik Sereba (Comeback), Vegard Voll (Stjørdals-Blink), Mosa Dobouyu (Kolstad), Elias Hadaya (Assyriska, Sverige), Badr Rahhaoui (Førde), Ivo Öjhage (Arameisk-Syrianska, Sverige), Viktor Bergh (Brage, Sverige, lån ut sesongen)

Ut:Jo Sondre Aas (Nest-Sotra), Tom Erik Nordberg (Legger opp), Solomon Duah, Adria Mateo Lopez (Ranheim), Julian Faye-Lund (Rosenborg, tilbake etter lån), Martin Ove Roseth (Molde, tilbake etter lån), Kasper Nissen (Sogndal, tilbake etter lån), Viktor Ljung (Värnamo, Sverige), Pål Aamodt (Bryne), Andreas Wrele, Simen Sandmæl (KI Klaksvik, Færøyene), Jonathan Valberg (Steinkjer, lån ut vårsesongen)

Forventet startellever (4-4-2): Elias Hadaya – Madhusan Sandrakumar, Ivo Öjhage, Vegard Voll, Viktor Bergh – Ermal Hajdari, Horneus Taddese, Andreas Peterson, Granit Buzuku – Didrik Sereba, Badr Rahhaoui.

Analyse:

Magnus Powell ble overraskende presentert som klubbens nye trener før oppkjøringen til den nye sesongen, etter at Are Tronseth var mannen alle regnet med skulle bli presentert. Den populære svensken hadde gode resultater i Levanger før han mislyktes i Sandefjord i fjor. Nå leder han ryddejobben i en klubb som måtte gjennom mange og nødvendige endringer i stallen.

Av de som er igjen er det likevel noen spennende spillere. Under Powells ledelse var midtbanespille Horenus Taddese en av 1.divisjons aller mest spennende spillere i 2017, før det ble skader og benketid sist sesong. Bra toveisspiller som det blir spennende å se om finner tilbake til sitt 2017-formen i år.

Med seg sentralt får han trolig en annen spiller som tidligere (i 2015 og 2016) har vært langt bedre for Levanger enn i fjor. Svenske Andreas Peterson er en bra ballspiller, og de to bør danne en solid midtbaneduo.

Det medfører også at Vegard Voll, som er klar for sin periode nr 42 i klubben (sånn omtrent) har vært prøvd som stopper i vinter. Har rutinen og fotballhodet som skal til, men interessant å se hvordan han ellers takler den rollen. En retur til klubben virket usannsynlig da han dro til Stjørdals-Blink sist sommer og var kritisk til Levanger, men nå har de funnet sammen igjen.

Samtidig har en annen klubblegende i Per Verner Rønning vært prøvd i treningskamper nå før seriestart, og den tidligere eliteseriespilleren og nåværende assistenttreneren kan bli en nødløsning på stopperplass etter å ha lagt opp for halvannet år siden. Det er ingen tvil om at stopperplassen framstår tynn, og at det er rart at meget lovende Jonathan Valberg er sendt på lån til nabo Steinkjer.

På topp har Levanger hentet to som i likhet med klubben ikke hadde noe minneverdig fotballår i fjor. Badr Rahhaoui har landskamper fra G15- til G19-landslaget, men i fjor ble det benk i Hødd og nedrykk fra 3.divisjon med Førde. Danner nå trolig spisspar med Didrik Sereba, som han spilte med i Hødd i 2017. Sereba misset hele forrige sesong med skade, og det er spennende å se nivået han er på nå. Et tredje alternativ er Sindre Sakshaug, som leverte et solid antall scoringer for nabo Steinkjer på nivået under i fjor.

I jakten på forsterkninger har Powell og sportssjef Andreas Holmberg i stor grad sett mot hjemlandet sitt i øst. Midtstopper Ivo Öjhage, keeper Elias Hadaya og kantspiller Granit Buzuku er alle hentet fra nivå tre i Sverige. Også Ermal Hajdari har signert kontrakt med klubben. Viste en del lovende i fjor før han ble skadd. Og i april kom venstreback Viktor Bergh på lån, slik at det kan bli intet mindre enn seks (!) svensker i startoppstillingen.

Powell har fortalt Trønder-Avisa at jakten på lokale spillere har vært tung, men Henrik Kjeldsen Dahlen har kommet hjem fra Stjørdal som ett unntak.

Det er mange spillere rundt 20 år som får viktige roller i laget i år. I Madhusan Sandrakumar har de hentet en back som har ligget i vannskropen til å få sjansen i Vålerenga, før den tidligere U-landslagsspilleren var i Bærum i fjor. Ett år yngre Håvard Lorentsen ser ut til å ta motsatt back, mens 1999-modellene Sander Sundnes og Adrian Olsen Teigen heller ikke er for langt unna laget, mens ett år yngre Andreas Gundersen imponerte i 3.divisjon i fjor, og på keeperplass kjemper Johan Byttingsvik om plassen med jevngamle Hadaya.

Levanger anno 2019 er et helt nykomponert lag. Det er vanskelig å si at de har hentet spilleren på en høy nok hylle til at de skal være en ordentlig konkurrent om opprykksplassene denne sesongen. Flere andre lag har fått en ordentlig nedtur etter å ha falt fra 1.divisjon, og har brukt tid på å reise seg. Vi tror Levanger kommer seg noenlunde på beina i år, men en plass rundt midten virker trolig.

5. Brattvåg

2.divisjonstipset avdeling 1: Opprykk for Fredrikstad!
Emil Dahle og Brattvåg imponerte i cupen i fjor. Her fra møtet med Rosenborg. Foto: Digitalsport

Fikk en tøff retur til 2.divisjon sist vår, men hevet seg kraftig på høsten. Vi tror sunnmøringene kan overraske i en tøff avdeling!

Overganger:

Inn:Sami Kamel (Hønefoss), Alexander Jonassen (Træff), Akseli Kalermo (VPS, Finland), Aleksandar Stankovic (Aarhus Fremad, Danmark), Kristian Strande (Egersund), Elias Mordal (Molde), Simen Hagbø (Molde, lån ut sesongen), Kristian Halvorsen (Herd),, Emil Solnørdal (Rosenborg), Harmohan Singh (Fram)

Ut:Scott Fellows (Herd), Mirza Mujcic (Lysekloster), Alan Hocevar, Daniel Stensøe (Spjelkavik), Torbjørn Grytten (KI Klaksvik, Færøyene), Brian Stangnes Kjeldsberg (Elverum), Henrik Reite Hansen (Spjelkavik), Eirik Høivik (Spjelkavik), Adnan Dudic (Velez Mostar, Bosnia)

Forventet startellever (4-2-3-1): Aleksander Stankovic – Elias Mordal, Kristian Strande, Akseli Kalermo, Jo Nymo Matland – Simon Tomren, Thomas Martinussen – Sami Kamel, Emil Dahle, Alexander Jonassen – Håkon Leine.

Analyse:

Der de fleste av lagene i 2.divisjon enten er lag nummer 2, 3, 4 eller 5 fra de største byene eller det beste laget fra middels store byer, så er det motsatt for Brattvåg. Med sine rundt 2500 innbyggere er kommunesenteret i Haram kommune en miniputt i denne sammenhengen – men de siste årene har klubben fått nok økonomisk støtte til å bokse over sin egentlige vekt.

Historiene har vært mange om gode lønninger, importert har kommet og gått i stor hastighet. Det er vanskelig å ta bølgen over det – men 2019-utgaven av Brattvåg er i så måte langt mer sjarmerende enn enkelte andre årganger. Nå er det mange unge, gode spillere fra fylket samlet i klubben, ispedd et par utlendinger.

Formasjonsmessig er det vanskelig å spå hvordan Brattvåg vil se ut i år. I vinter har de vært innom de aller fleste formasjoner i løpet av treningskampene etter at 3-5-2 var utgangsformasjon sist sesong. Rene Skovdahl, som tidligere har jobbet med Ole Gunnar Solskjær, og samtidig har erfaring fra 2.divisjon med Hønefoss, har tatt over trenerjobben etter Karl Oscar Fjørtoft.

Konkurransen er stor om de fleste plassene. Men offensivt virker det mest trolig at nyankomne Jonassen og Kamel flankerer store, sterke Håkon Leine i angrepsrekka. Sistnevnte er vond å møte, og forrige sesong ble det godkjente ti scoringer, da ofte i duo med Torbjørn Grytten. Med sistnevnte borte er det hardtarbeidende Kamel og målsniken Jonassen, som har stått fram i vintet etter overgang fra Træff, som skal forsøke å bidra til å skyte laget oppover tabellen.

I bakhånd har de også Patrick Hjelmseth, som var god som vingback i fjor, men som nå er ute med skade en stund, samt tidligere Hødd-spiller Sondre Beite, som mest var innbytter sist sesong. Også Niklas Rekdal, sønn av Norges straffehelt fra 1998, kjemper om spilletid her. Og nå nylig er Harmohan Singh hentet fra Fram for sin andre periode i klubben.

Dekningen på midtbanen er imponerende. Emil Dahle er en av de mest oppsiktsvekkende signeringene klubben har gjort. Har vært god på nivå to, så vidt testet seg i Tippeligaen, men går nå på sin tredje sesong i klubben. 2018 var dog ikke hans beste sesong.

I Simon Tomren har de en klok og solid spiller på midten, som nesten er som en nysignering å regne etter et trøblete 2018. Og i Jo Nymo Matland har den en spiller med lang historikk fra høyere opp i divisjonene, og kanskje en av landets beste dødballføtter. Kunne spilt høyere ennå, men flyttet til Sunnmøre av familiære årsaker. Omtrent da han kom i fjor snudde formpila for Brattvåg etter en småtung vår.

Stallen har også et bra innslag spillere som ikke har nådd helt opp i Molde. Backen Elias Mordal fikk tilbud fra det filippinske landslaget i vinter, men takket nei for å satse på å erobre høyrebacken i Brattvåg. Kristian Strande, sønn av Molde-legende Trond Strande, er tilbake etter skader og opphold i Egersund, mens Simen Hagbø er lånt ut fra Molde. Keeper Neydson da Silva kom fra samme sted i fjor.

På midtbanen er Ola Husby enda en tidligere Molde-junior, mens stopper Joakim Barstad og stopper/midbanespiller Thomas Martinussen i sin tid forsøkte å slå gjennom i Aalesund. Emil Solnørdal har prøvd seg både i AaFK og nå sist i Rosenborg.

Det er med andre ord mye talent i Brattvåg-laget. Nå er også Kristian Halvorsen hentet fra spill i 3.divisjon med Herd. Blandet med alle de unge og lovende er det også mange gode spillere som har bevist på dette eller et høyere nivå tidligere.

Stallen til Brattvåg har egentlig en solid bredde i år, med reell kamp om nesten alle plassene på laget. For vår del blir det interessant å se hvordan årets importer i Kalermo og Stankovic defensivt er. En bra blanding av rutine og ungt pågangsmot elles. Vi har såpass tro på mannskapet de har stablet sammen at vi spår Brattvåg som årets overraskelse med en sterk 5.plass.

4. Bryne

2.divisjonstipset avdeling 1: Opprykk for Fredrikstad!
Jan Halvor Halvorsen skal forsøke å overliste gamleklubben Fredrikstad i år. Foto : Arve Johnsen, Digitalsport

Kom aldri helt i nærheten av opprykk sist sesong. Kan dette bli året hvor de vender tilbake til 1.divisjon?

Overganger:

Inn:Torben Dergsdal (Varhaug), Petter Martinsen (Nest-Sotra), Andreas Dybevik (Sandnes Ulf), Pål Aamodt (Levanger), Tor André Skimmeland Aasheim (Jerv), Petter Øfsteng (Egen juniorstall), Andreas Hoppestad (Fløy), Sean Aerts (Patro Eisden, Belgia), Sondre Svalestad Hovland (Egen juniorstall)

Ut: Paul Addo, Kris Dewaux, Simen Næss (Lysekloster), Frank Hole, Mads Bøgild (Madla), Markus Eiane (Molde), Vegard Skjørestad (Vidar), Einar Tunheim Lye (Collegefotball i USA), Jonathan Braut Brunes (Sola, lån)

Forventet startellever (4-3-3): Igor Spiridonov – Andreas Jacobsen, Andreas Ueland, Krister Wemberg, Petter Martinsen – Sean Aerts, Bjarne Langeland, Andreas Dybevik – Tor Skimmeland Aasheim, Omar Fonstad El Ghaouti, Robert Undheim.

Analyse:

Sammen med lag som Kongsvinger, Hødd, Bryne, Hønefoss og Strømmen er Bryne et lag man forbinder med spill på nivå to dette årtusenet. Men etter smått utrolige 13 sesonger på rad på nest øverste nivå går jærbuene nå fatt på sin tredje strake sesong på nivået under.

Begge de to første sesongene har de vært litt lengre unna opprykk enn beregnet. Først 7 poeng bak Nest-Sotra og Notodden etter en kollaps på høsten, og i fjor hele tiden litt for langt bak kvalifiseringsplassen bak suverene Skeid til å virkelig få troen. Nå er rutinerte Jan Halvor Halvorsen hentet inn for å få laget opp.

Etter å ha vinglet mellom formasjoner i fjor går det mot 4-3-3 i år. Det gir et lite luksusproblem på spissplass. Omar Fonstad el Ghaouti har scoret masse i 2.divisjon for flere lag de siste sesongene, og i fjor ble det solide 17 mål for Bryne. Samtidig har Vetle Myhre også gjort en god figur i vinter og sist høst. To gode målscorere,  men Fonstad er nok førstevalg.

Robert Undheim mistet en del kamper i fjor, men var god i kampene han var på banen. Nå er også Tor Skimmeland Aasheim hentet til kantplass etter å ha slitt med spilletid høyere i divisjonene. Erik Rosland var strålende i Fram, men fant ikke helt sin plass i fjorårets Bryne-lag.

På midtbanen tar trolig to nykommere indreløperplassene. Andreas Dybevik har vært i klubben før på lån, og kommer nå fra Ulf. En god spiller, men som ikke slo helt gjennom på nivået over. Sean Aerts er hentet fra belgisk fotball, og er en interessant signering. Mellom dem finner vi anvendelige Bjarne Langeland, som med duellkraft og en bra fot bør passe der. Også Aerts er prøvd i den dype rollen.

Defensivt er det flere rutinerte og gode alternativer, spesielt på stopperplass. Andreas Ueland har lenge vært blant klubbens mest spennende spillere. I Krister Wemberg har de en strålende leder som kunne spilt høyere opp. Med Rogvi Baldvinsson og Pål Fjelde som anvendelige alternativer er det meget god dekning her. Danske Anders Jakobsen dyttes ut på backplass, mens nyankomne Peter Martinsens strålende venstrefot kommer til å sørge for mange målgivende fra motsatt side.

På keeperplass har de en keeper vi tok med på årets lag i fjor i Igor Spiridonov som flere ganger reddet laget.

I bakhånd har de også Rune Bore og hjemhentede Pål Aamodt, som begge har vært skadd. Lovende Sander Ystanes tok mange steg i fjor og er et alternativ både som back og på midtbanen. I tillegg er flere andre unge spillere hentet opp til førstelaget. Samtidig får de tøff matching i 3.divisjon med andrelaget.

Bryne er i egne øyne ikke noe lag som hører til i 2.divisjon, men de har fått erfare at det er en divisjon det er tøft å komme seg opp fra. I fjor var de gode på eget gress, men sleit mer på kunstgress borte. Skal de henge med de tre andre topplagene her har de ikke råd til mange feiltrinn.

Vi tror Bryne blir bra i år. Men gode nok til å kjempe om opprykk? Troppene til de tre lagene vi har spådd høyere ser både litt råere og bredere ut.

3. Arendal

Har en imponerende stall, men har slitt med å ha et godt nok lag. Klarer de å finne balansen i år?

Overganger:

Inn:Mads Madsen (Egersund), Ilir Kukleci (Frigg), Ulrik Berglann (Jerv), Øyvind Knutsen (Hønefoss), Markus Håbestad (Egen juniorstall), Stian Debess (Egen juniorstall), Vital Curtis Kaba (Frigg), Leopold Wahlstedt (Dalkurd, Sverige), Reiss Greenidge (Sogndal), Shariff Cham (Frigg)

Ut:Thompson Ekpe, Mikkel Hasling, Grzegorz Flasza (Egersund), Petar Rnkovic (Trauma), Tobias Henanger (Fløy), Wilhem Pepa (Trauma), Hakeem Wilkinson (Trauma), Philip Aukland (Start, tilbake etter lån), Balal Arezou (Trauma), Pape Pate Diouf, Andreas Hella (Fløy), Adi Markovic

Forventet startellever (4-4-1-1): Øyvind Knutsen – Sune Kiilerich, Ilir Kukleci, Reiss Greenidge, Mads Madsen – Conrad Wallem, Jacob Rasmussen, Shariff Cham, Ulrik Berglann – Rasmus Christensen – Fabian Ness.

Analyse:

Sesongen i 1.divisjon i 2017 ble skuffende, og de var langt unna å vise noe av det som førte til opprykk året før. Også forrige sesong ble en skuffelse. Steinar Pedersen kom inn som redningsmann på sommeren, etter at Arendal absurd nok hadde vært nærmere ned- enn opprykk.

Spillere som Thompson Ekpe og Pape Pate Diouf er fine navn, men neppe riktige spillere for å føre en klubb som Arendal videre. I vinter har signeringene i større grad hatt en rød tråd, og de har hentet spillere på vei opp og fram i stedet for noen som er på slutten av karrieren. Deriblant tre meget spennende spillere som nesten rykket opp med Frigg forrige sesong.

Ilir Kukleci er en stopper som ruver i duellene og som spiller modent. I Vital Curtis Kaba, som er fra byen, har de sikret seg en sterk spiss som bøttet inn mål forrige sesong. Og i Shariff Cham har de fått en N’Golo Kante-type som bør balansere midtbanen langt bedre enn noen klarte sist sesong. Det er store ord, men sistnevnte kan fort være brikken de manglet på en midtbane hvor de fleste ellers synes det er artigst å angripe.

Med seg på midtbanen får Cham trolig Jacob Rasmussen sentralt. I likhet med landsmann Rasmus Christensen, som har slitt med skader, har han vist seg som en god signering de siste årene. På kantene er det mye fart og talent i Ulrik Berglann (som har spilt fast i 1.divisjon lenge), Stian Michaelsen (som var spådd større ting i Viking enn han fikk til) og Conrad Wallem (inn på G19-landslaget etter en god høst).

Fabian Ness har levert helt greit i sine to sesonger i klubben. Etter fem mål i 1.divisjon før han ble skadd ble det ni sist sesong. Men angriperen bør ha mer inne, noe han også viste i Moss. Bra både feil- og rettvendt. Det blir interessant å se hvem han skal spille sammen med offensivt. Kreative Christensen som hengende spiss eller Kaba som spissmakker gir svært forskjellige arbeidsforhold.

I utfordrerposisjon har de også to tidligere nøkkelspillere fra Vindbjart i Preben Skeie og Kim Kvaalen som begge har holdt bra 2.divisjonsnivå lengre sør.

Hvordan forsvaret ser ut er også interessant. Nyankomne Kukleci og Reiss Greenidge, som er duellsterk som få, men ellers leverte under pari i Sogndal, trives best som stoppere. Det samme gjør kaptein Sune Kiilerich og rutinerte Avni Pepa. Et luksusproblem som sørger for at Steinar Pedersen får noen tøffe valg å ta.

For i Mads Nørby Madsen til venstre har de sikret seg 2.divisjons kanskje beste back, og motsatt er Jens Skogmo og Dejan Corovic rutinerte og gode alternativer når de er tilgjengelig. Også på keeperplass er det tett med nyankomne Øyvind Knudsen, lenge førstekeeper hos nabo Jerv, trolig litt foran Leopold Wahlstedt.

I tillegg til gode signeringer har Steinar Pedersen også styrket det sportslige apparatet med blant annet Roger Risholt, som har vært juniortrener i klubben.

Overgangene levner liten tvil om at Arendal skal være et topplag. I fjor var de langt unna, og satt med en ubalansert stall hvor mange av stjernene ikke leverte. Fortsatt er det et spørsmålstegn, trolig også for Pedersen, hva hans beste ellever er.

Men i likhet med de to lagene vi har tippet høyere har Arendal en tropp som SKAL være godt nok for kamp i toppen. Vi tror de hever seg etter et skuffende 2018 og gir FFK og Egersund tøff kamp om opprykk.

2. Egersund

En dårlig vår ødela forrige sesong. Nå er laget ytterligere rustet opp for å endelig klare opprykkket de lenge har jaktet..

Overganger:

Inn:Deniss Korneiciks (Sandnes Ulf), Markus Naglestad (Hødd), Juan Manuel Cordero (Alta), Manuel Gonzalez (San Carlos, Costa Rica), Erixon Danso (Sandnes Ulf), Magnus Madsen (Viborg, Danmark), Kevin Jablinski (Raufoss), Grzegorz Flasza (Arendal), Morten Bjørlo (Nest-Sotra)

Ut:Jørgen Olsen Øveraas (Ranheim), Kevin Beugre, Kristoffer Rasmussen, Roy Miljeteig (Vard), Mads Madsen (Arendal), Alexander Lie (Madla), Kristian Strande (Brattvåg)

Forventet startellever (4-3-3): Nikolai Larsen Berg – Marcel Wawrzynkiewicz, Kim Robert Nyborg, Kevin Jablinski, Juan Cordero – Stiian Sleveland, Sverre Larshus Larsen, Aleksander Corovic – Bob Sumareh, Markus Naglestad, Erixon Danso.

Analyse:

Egersund er ikke helt enkle å bli kloke på. Klubben fra nesten helt sør i Rogaland har lenge satset mot opprykk, men har slitt med å få ut potensialet. I år tror vi de blir tøffere å ha med å gjøre. Flere matchvinnere framover enn tidligere og en solid bredde i stallen bør gjøre EIK til et topplag.

Angrepsrekka kunne gjort klubber på nivået over misunnelige. Hurtige Bob Sumareh har vært en klassespiller på dette nivået lenge. Motsatt er Erixon Danso hentet inn etter to ganske gode sesonger i Jerv og Sandnes Ulf. Teknikeren med landskamper for Aruba bør være en publikumsfavoritt på dette nivået. Og på spissplass er Markus Naglestad hentet for å score de avgjørende målene. Både i Gjøvik-Lyn, Fram, HamKam og sist Hødd har han vist seg å være en ekstrem målscorer på dette nivået.

Med Morten Bjørlo tilbake etter ett år i Nest-Sotra og danske Jacob Jay Andersen også inne i kampen om spilletid er EIK svært godt besatt offensivt i år. Etter 47 mål i fjor og kun 40 året før har de hatt behov for å ha flere strenger å spille på enn bare Sumareh til å score de avgjørende målene.

På stopperplass er Kevin Jablinski hentet etter å ha vært sentral for Raufoss i opprykkssesongen, mens Manuel Gonzalez er hentet fra spill på Costa Rica. Kim Robert Nyborg har vært brukt mest på midtbanen i sin karriere, men kapteinen ser nå ut til å være et alternativ først og fremst på stopperplass.

På høyrebacken har Marcel Wawrzynkiewicz lenge vært en spiller som lett kunne tatt steget oppover i divisjonene. Og at Egersund har beholdt spillere som den tidligere Vålerrenga-backen viser at de er konkurransedyktige til å matche klubber høyere opp om spillere. Motsatt er Juan Cordero hentet fra Alta, og den offensive spanjolen er dermed klar for sin fjerde norske klubb.

På keeperplass er Nicolai Larsen Berg og Deniss Korneiciks begge mer enn gode nok til å være et førstevalg. Med sistnevnte skadd er polske Grzegorz Flasza hentet som kortsiktig erstatter. Har vært strålende for Bærum før, og var i Arendal sist sesong. Igjen en bredde i utvalget som svært få 2.divisjonsklubber kan unne seg.

På midtbanen er endringene få. Lokale Chris Sleveland og broren Stian, som brukes mest hakket lengre fram, var blant de som tok steg sist sesong. Aleksandar Corovic kom inn og hevet laget med sin kreativitet. Og fra før har de spillere som Kenneth Grande og Sander Berge som har vært viktige i flere sesonger allerede.

I bakhånd har de også Mathias Perttamo og Marius Andersen, som i likhet med keeper Korrneiciks har vært skadd. Ungguttene som er hentet opp fra andrelaget fikk hard medfart i 3.divisjon i fjor, men bør samtidig ha vokst på det.

Egersund har i flere år siktet mot opprykk uten suksess. Omløpshastigheten på spillere har vært høy, og tidvis har det vært flere fra Baltikum enn Rogaland i stallen. Med en slik satsing vil det alltid være mange som fryder seg når resultatene ikke kommer.

Men 2019-utgaven ser unektelig spennende ut. Etter at Ojan Bijan tok over laget i fjor hevet de seg til et mer normalt nivå. Egersund bør med troppen de har i år henge med helt i toppen.

1. Fredrikstad

2.divisjonstipset avdeling 1: Opprykk for Fredrikstad!

Snublet på høsten sist sesong. Nå går de på et nytt forsøk på å komme seg ut av glemselens dal.

Overganger:

Inn:Love Reuterswärd (Brommapojkarna, Sverige. Var utlånt til Assyriska, Sverige, sist sesong), Noah Bech Hermansen (Egen juniorstall), Marius Hagen (Hødd), Andreas Hagen (Jerv), Stian Stray Molde (Asker), Maikel Nieves (Brommapojkarna, Sverige), Nicolay Solberg (Ull/Kisa), Thomas Drage (Bodø/Glimt)

Ut:Miroslav Leko, Thomas Rekdal (Mainz, Tyskland), Rocky Lekaj (Gjøvik-Lyn), Andreas Aalbu (Lagt opp), Mikko Viitikko (Lahti, Finland), Youssef Chaib (Kvik Halden), Filip Westgaard (Kvik Halden), Anas Farah Ali (Grorud, lån ut sesongen)

Forventet startellever (4-2-3-1): Håvar Jenssen – Håvard Åsheim, Mads Nielsen, Stian Stray Molde, Ludvig Begby – Marius Hagen, Andreas Hagen – Nicolay Solberg, Maikel Nieves, Joona Veteli – Kjell Rune Sellin.

Analyse:

Med klubbens historikk og spillerstall var FFK den klare opprykksfavoritten sist sesong. At tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo ble klubbens nye hovedtrener la ikke lista lavere. Men først ble Raufoss for sterke i serien, før KFUM sørget for knock out i kvalifiseringen.

Nå har fjorårets assistent Bjørn Johansen tatt over som hovedtrener, og igjen har FFK en spillerstall hvor mange av signeringene hadde forsterket flere lag på nivået over.

Slik som kantspillerne Nicolay Solberg og Thomas Drage. Solberg har vært strålende for Ull/Kisa på nivå to de siste sesongene og bidrar med mange målpoeng. Det virket mer trolig med en sjanse i Eliteserien enn en retur til FFK da han bestemte seg for å forlate Jessheim etter forrige sesong. Drage har vært mye rundt omkring de siste sesongene, og vraket tilbud fra langt mer eksotiske steder tidligere i vinter.

På kantplass er også svensken med det herlige navnet Love Reuterswärd hentet inn. Har vist seg som en teknisk kantspiller som bør kunne bli en publikumsfavoritt mer enn en favoritt hos motstandernes backer.

Et ankepunkt mot FFK har vært at de ofte har hentet navn i større grad enn å bygge et lag. Det er også mulig å hevde i år. Maikel Nieves har vært strålende for Kongsvinger før Allsvenskan ble litt for tøft i fjor. Andreas Hagen har vært Jervs kanskje mest stabile spiller de siste sesongene. Men i likhet med meget solide Joona Veteli (som vi kontroversielt vraket på årets lag sist sesong) passer de i utgangspunktet best i den offensive midtbanerollen i dette FFK-mannskapet. Veteli med sin gode frisparkfot er en trussel når han er inne sentralt i banen, og i mindre grad fra en kantplass. Det samme kan sies om Nieves. Tre strålende spillere, men hvordan komposisjonen ser ut blir spennende.

En løsning har vært å bruke Veteli som en av to dypt på midten. Med Eirik Mæland skadd en stund til og Sakari Mattila ute til sommeren, så er det mindre dekning der nå. Selv om Marius Hagen er hentet inn etter en god sesong i Hødd, og dermed får enda en klubb på CV-en. Oscar Lopez Borgersen er et annet alternativ. Var bare såvidt innpå noen ganger i fjor, men har klart seg bra i vinter, også som back.

Også på spissplass er det tett kamp. Verken Kjell Rune Sellin eller Tim Nilsen hadde noen topp sesong i fjor, og som spissduo ble de aldri en høyere enhet. Trolig må de to først og fremst dele på én plass denne sesongen.

Om det er mange å velge i offensivt er det mindre kamp bakover.  Håvar Jenssen hadde en bra sesong i mål sist sesong, og har fått bra rutine i ung alder. Foran han er Stian Stray Molde hentet inn for å danne stopperpar med Mads Nielsen. Molde kommer fra rollen som Asker-kaptein, og FFK har nå en bra duo som bør kunne utfylle hverandre.

En gang svært lovende Ludvig Begby beholder venstrebacken. Har ikke hatt utviklingen man kunne håpe på de siste årene, men samtidig er det lett å glemme at en spiller som har vært med lenge først nylig fylte 22 år. Håvard Åsheim er nå omskolert for å spille høyreback. Samtidig har Oscar Lopez Borgersen meldt seg på i kampen om den plassen i vinter.

Dekningen bak er ikke så solid som framover. Yngstebror Lopez Borgersen i Thomas, samt lovende Leo Olsen er nærmest. Også meget lovende Noah Bech Hermansen, fast på U-landslag, kan få sjansen tross sine kun 17 år. Til venstre har Leonard Getz vært en grei back up for Begby.

Å slå fast alt som har gått galt i FFK de siste sesongene krever en bok. Men sist sesong ble de for enkle offensivt i de avgjørende kampene. Håpet må være at spillere som Solberg og Nieves bidrar til å gi laget flere strenger å spille på i angrep nå. Samtidig har de her en bredde alle vil kunne misunne dem.

Som i fjor må de bære favorittstempelet. Men denne avdelingen ser knalltøff ut. Både FFK, Arendal, Egersund og Bryne ville vært favoritt i avdeling 2. Nå skal de i stedet kjempe mot hverandre.

Det gir følgende tabelltips:

1. Fredrikstad

2. Egersund

3. Arendal

4. Bryne

5. Brattvåg

6. Levanger

7. Kvik Halden

8. Stjørdals-Blink

9. Hødd

10. Moss

11. Nardo

12. Vidar

13. Byåsen

14. Sola

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook