Fotball, PostNord-ligaen

2.divisjonstipset avdeling 1: Storlag i trøbbel

Hødd-supporterne kunne juble for en sensasjonell cuptriumf i 2012. I år tror vi det blir langt mindre å juble for.
Fra opprykkskamp til nedrykkskamp i år. Se hvilke lag vi tror ender på 8.-14.plass i avdeling 1.

Seriestart nærmer seg med stormskritt, og fram mot påske skal vi gå gjennom alle åtte avdelingene i 2. og 3.divisjon.

LES OGSÅ: Alle overgangene i 2.divisjon

Vi starter med nedre halvdel i 2.divisjons avdeling 1. Her finner vi lag om Hødd og Moss, som har langt stoltere meritter enn å kjempe mot nedrykk til nivå fire.

LES OGSÅ: Slik har 2.divisjonslagenes treningskamper gått

Her er lagene vi tror ender på 8.-14.plass:

14. Sola

2.divisjonstipset avdeling 1: Storlag i trøbbel
Kristian Novak, her med ryggen til, er en spennende nykommer i Sola. Foto: Digitalsport

Overraskende opprykk i fjor. Har fått mye ros for treningsmoralen og seriøsiteten i laget, men er det nok på dette nivået?

Overganger:

Inn:Geir Dahle Høyland (Frøyland), Jo Stålesen (Sandnes Ulf junior), Jens Jonassen (Viking junior), Aron Lindstrand (Lyngdal), Kristian Novak (Viking), Lars Sveingård (Madla), Mathias Myhre Madsen (Start), Jonathan Braut Brunes (Bryne, lån)

Ut:Mathias Anker Paulsen, Eskil Leinebø, Petter Bakken (VIking, tilbake etter lån), Marius Kastet (Klepp), Sander Bjørnå (Julebygda)

Forventet startellever (4-4-2): Lars Sveingård – Michael Bekke, Aleksander Idland, Kristian Novak, Steffen Bøifot – Håvard Meinseth, Mathias Myhre Madsen, Sebastian Sebulonsen, Jonatan Braut Brunes – Morten Eriksen, Johannes Hinna

Analyse:

Sola var en outsider i fjor, men overbeviste og sikret seg opprykk foran nesa på lagene fra Vestfold. Med god treningsmoral og et rykte som et bra sted å være for unge spillere som vil opp og fram har trener Øystein Elvestad og assistent Michael Bekke skapt et bra lag med unge og ambisiøse spillere. Har dermed kunne konkurrere med klubber som betaler lønn. Men holder det ett nivå høyere opp?

Hvem som skal score målene er ikke helt åpenbart. Håpet må være at Morten Eriksen vil bidra ofte nok også i år. En litt annerledes type som ble kjent da han ikke ville være med Sandnes Ulf opp i Tippeligaen. Siden 2013 har han fra tid til annen dratt på seg Sola-trøya, noe som har gitt meget imponerende 64 mål på 72 kamper, samt enda mer imponerende tall for andre- og tredjelaget. I fjor ble det 11 kamper og 7 mål for spissen som vil være en massiv ”forsterkning” om han skulle være med for fullt.

Bak han er det ikke mange åpenbare målscorere i laget. Har to spennende spillere som har hatt bra utvikling i de siste sesongene i Håvard Meinseth og Johannes Hinna. Også Hinna sto bak 7 mål i fjor og tar trolig den ene spissplassen, mens meget spennende Meinseth scoret 10 fra midtbanen. Sønnen til Børre Meinseth har vært i søkelyset til flere større klubber, men fikk ikke kontrakt i farens tidligere klubb Hødd for to år siden. Men om ikke Eriksen er med er et en ledig spissplass ved Hinnas side.

På midtbanen er to unge spillere hentet inn i vinter. Mikael Myhre Madsen har vært kaptein for Start 2 i 3.divisjon, mens Johannes Braut Brunes havnet et stykke bak i køen i Bryne, og derfor er leid ut. De to sammen med Meinseth og en annen lovende spillere, Sebastian Sebulonsen, danner 2.divisjons yngste midtbane. Det skal bli interessant å se hvordan de takle dette nivået og møte med flere langt eldre spillere som nylig har spilt fotball på de to øverste nivåene i norsk fotball.

På keeperplass er det tett om plassen hvor hele tre målvakter er hentet inn. Lars Sveingård har vært god for Madla i 3.divisjon, men får kamp av tidligere Sandnes Ulf-junior Sverre Joa, samt lovende Aron Lindstrand. Om dekningen på andre plasser kan se noe for tynn ut på dette nivået er dekningen ganske bra på keeperplass. Men tar en av dem steget opp og markerer seg som klart førstevalg?

I forsvar er Kristian Novak hentet inn fra Viking etter å ha misset hele forrige sesong med skade. Den høyreiste stopperen har vært lovende før skaden, og trenger kanskje steget nå med å være førstevalg i en liten klubb, framfor ung og lovende i en større klubb. Om det mangler erfaring fra dette nivået på midtbanen, så er forsvaret fylt med spillere som har vært med på dette før. Steffen Bøifot, rutinerte Aleksander Idland og assistent Michael Bekke har alle vært ute en vinterdag før.

Har også spillere som Olav Lilleås, Markus Svela, Ronnel Mathiassen og Sander Grelland som var sentrale sist sesong. Arne Ravndal har vært lovende en stund, men kom tilbake etter at han fikk få sjanser i Vidar, mens Ola Alsaker returnerte etter å ha prøvd seg i Fram.

Mangelen på målscorere og rutine framover er de åpenbare ankepunktene mot Sola denne sesongen. Som en liten klubb på dette nivået vil det neppe være en overraskelse for dem at de tippes ned. Og i motsetning til flere andre i denne divisjonen vil det kanskje heller ikke være en krise om de går rett ned igjen. Vi lar oss sjarmere av en klubb som har tatt et bevisst valg om å ville satse på de som virkelig vil være der, selv om det gir dårlig utslag i lommeboka. Men det skal  holde hardt i 2.divisjon.

13. Byåsen

2.divisjonstipset avdeling 1: Storlag i trøbbel
VIKTIG: Keeper Alexander Hovdevik har prøvd seg i flere større klubber før han havnet i Byåsen. Foto: Digitalsport

Reiste seg mesterlig i fjor etter et tungt 2017 med nedrykk. Men er trondheimsklubben god nok for at det ikke blir en retur til 3.divisjon?

Overganger:

Inn: Mats Ingebrigtsen (Tiller), Andreas Rye (Ranheim. Var utlånt til Stjørdals-Blink sist sesong), Simen Nordskag (Stjørdals-Blink), Christer Johansen (Raufoss), Ronaldo Pah Paul (Tiller)

Ut:Martin Grong Risan (Strindheim, lån gjort permanent), Andreas Hanssen (Tromsdalen), Vegard Ledal, Torbjørn Aabrekk

Forventet startellever (4-3-3): Alexander Hovdevik – Lionel Kamanzi, Lars Vatten, Espen Langøren, Kristian Andreassen – Albert Berbatovci, Lars Valderhaug, Sander Halgunset – Robin Bjørnholm-Jatta, Agwa Obiech, Andreas Rye

Analyse:

Selv om spillere som Eirik Valla Dønnem og Ivar Furu gikk til Eliteserien fikk Byåsen stablet et godt 3.divisjonslag på beina i fjor. Opprykket ble sikret med U mot opprykksrival Rosenborg 2 i nest siste kamp, og dermed er Byåsen tilbake i divisjonen hvor de har vært nesten hele årtusenet.

Trener Erik Selnæs, storebroren til landslagsstjerne Ole, ledet et lag vi hadde tro på i toppen. Byåsen fikk samlet flere gode spillere på 3.divisjonsnivå. Spørsmålet før årets sesong er om de samme spillerne også klarer å hevde seg i 2.divisjon. I 2017 gikk det tungt på dette nivået, og så langt i vinter er ikke elleveren spesielt styrket.

Offensivt har laget flere gode alternativer, selv om toppscorer Andreas Hanssen vendte hjemover etter forrige sesong, og nå skal prøve seg i Tromsdalen. Fra Florø kom Torbjørn Aabrekk før høstsesongen. Har tidligere vist seg som en ekstrem målscorer på dette nivået, og med 12 mål på 13 kamper for Byåsen var han viktig for opprykket. Men også han er borte, og målene de stod for i 2018 skal det bli tøft å erstatte.

Enn så lenge har de først og fremst funnet erstatterne i egen stall. Robin Bjørndahl-Jatta var mest innbytter i fjor, men den tidligere RBK-junioren har tidligere vist seg som en god angriper i 2.divisjon. Mens Agwa Okuout Obiech gikk glipp av det meste av sesongen med skade, men har vært giftig i vinter. Samtidig viste både lokale Jonas Næss Nilsen og innhentede Jonas Bolkan Nordli fine ting fra sine kantposisjoner i fjor. Nå har de også gjort en meget sterk signering i Andreas Rye, som fikk en del spilletid for Ranheim da de rykket opp i 2017, før han ble utlånt til Stjørdals-Blink sist sesong. En annen spennende angriper er mannen med det ikke uefne navnet Ronaldo Paul, som var i Tillerbysen sist sesong.

På midtbanen var Albert Berbatovci en strålende signering sist sesong. Den rutinerte midtbanespilleren som en gang var en meget lovende Rosenborg-junior trengte en ny utfordring etter mange år i Nardo. En meget bra spiller på dette nivået. Nå er også Mats Ingebrigtsen, sønn av tidligere Rosenborg-trener Kåre, hentet inn fra Tiller. Politimannen har vært landet rundt de siste årene, men om han er med for fullt har Byåsen et bra par på indreløperplass. Det er bra konkurranse om plassen på midtbanen.

En annen trenersønn, Torben Halvorsen, kan se fram til et møte med far Jan Halvor, som nå trener Bryne i samme avdeling.

I Lars Valderhaug har de samtidig en god spiller som skal forsøke å balansere de to mer offensive spillerne på midtbanen. Også hjemkomne Simen Nordskag og kreative Øyvind Haugen, som ikke hadde en makssesong i fjor, er alternativer på midtbanen.

Samtidig er det flere unge, lokale spillere som kanskje hadde godt av nedrykket i fjor. Sander Halgunset er blant spillerne som tok store steg i fjor. Også tidligere RBK-juniorer Håkon Hammer, Lars Vatten og Lionel Kamzi er inne i kampen om spilletid nå. Et annet alternativ i forsvar er Christer Johansen, som klarte kunststykket med å se fire lag han var innom rykke opp sist sesong!

Anvendelige Kristian Andreassen og keeper Alexander Hovdevik, som begge ble hentet før forrige sesong, var blant de kloke og gode signeringene som bidro til å sikre opprykket. Andreassen tar plass som venstreback, og er en spiller som kan måle seg med de fleste andre i den posisjonen i avdelingen. Sammen med stopperkjempe Espen Langørgen spiller de også viktige roller denne sesongen.

Å få tre lag bak seg på tabellen er ikke enkelt som nyopprykket på dette nivået. For Byåsen har trolig en sesong på nivå fire gjort godt, men nå venter en helt annen hverdag igjen.

12. Vidar

Så fortapt ut sist sesong, men berget plassen med en sterk avslutning. Nå er mye rutine borte, og vi tror nedrykket bare ble utsatt ett år.

Overganger:

Inn:Vegard Skjørestad (Bryne), Eivind Meling (Vardeneset), Mats Thornes (Egen juniorstall), Thomas Klementsen Jacobsen (Viking), Kjetil Log Rogne (Viking), Eirik Mauritzen (Sandnes Ulf), Vegard Aasen (Sandnes Ulf), Jakob Toft (Fløy)

Ut:Andreas Westlye (Sandved), Ingvald Halgunset (Sandnes Ulf), Eirik Jakobsen, Makhtar Thioune (Hinna), Petter Larsen Stolsmo, Martin Håland (Legger opp), Jostein Ekeland (Viking)

Forventet startellever (3-5-2): Bjarte Egeland – Daniel Berntsen, Kristian Høvring, David Eie – Vegard Skjørestad, Vegard Aasen, Kjetil Rogve, Erik Steen, Georg Danielsen – Jakob Toft, Steffen Klemetsen Jacobsen

Analyse:

Kristian Sørli hadde et håpløst utgangspunkt da han gikk fra assistent til hovedtrener sist sesong, men fant seiersresepten. Men nå må trønderen klare seg uten flere av de som har lengst fartstid på Lassa.

Westlye, Jakobsen, Stolsmo og Håland har vært med lenge, mens Thioune selvsagt også vil savnes, til tross for et varierende 2018. I tillegg har Halgunset fått en fortjent sjanse på nivået over etter å ha vært god i 2.divisjon lenge, mens Ekeland gikk tilbake til Viking på vinduets siste dag. Det er mange bærebjelker ut samtidig – trolig litt for mange.

Kanskje var generasjonsskiftet uunngåelig, og flere av spillerne som har kommet inn bør være med på å heve laget. Vegard ganger to i Aasen og Skjørestad er to gode, lokale spillere som har forsøkt å slå gjennom i større klubber, men som har måtte tåle mye benk og spill på andrelag. To fornuftige signeringer, og i Vidar får de høyst trolig spilletiden de har vært på jakt etter. Aasen spilte 15 kamper for Sandnes Ulf i fjor, men mest som innbytter.

Offensivt ser det også spennende ut med Thomas Klemetsen Jakobsen tilbake. Han var på lån fra Viking 2 en kort stund sist sommer, før han valgte å heller spille høstsesongen for Viking 2. Nå gjenforenes han med broren Steffen, som pøste inn mål for Vardeneset i 3.divisjon på våren, før det kun ble én scoring i Vidar på høsten. De to brødrene kan fort bli nødt til å kjempe om samme plass på laget.

I tillegg er Jakob Toft en solid signering. Den høyreiste lyngdølen hadde et litt skuffende 2018 i Fløy, men er et bra oppspillspunkt som har bra med erfaring fra spill på nivået over for Jerv.

På keeperplass har de sikret seg god dekning når Eivind Meling er hentet hjem fra Vardeneset for å gi Bjarte Egeland, også han hentet fra VBK i sin tid, kamp om plassen mellom stengene.

I forsvarstreeren er det bra med rutine i spillere som Daniel Berntsen, Kristian Høvring og David Eie, som kom fra Staal i fjor og har vært mest spiss i løpet av karrieren. Også den tidligere U-landslagsspilleren Emil Randulff er med i kampen om spilletid her.

Samtidig kan anvendelige Sigve Kleppa Christensen brukes her. Har spilt i de fleste posisjoner i sine snart 100 kamper for klubben, men misset nesten hele forrige sesong med skade. I likhet med lovende Vetle Hellestø, som ikke er tilbake på en stund ennå, er han nesten å regne som en nysignering.

En stor del av spillertilfanget for Vidar handler om å hente de spillerne som ikke får plass hos de større klubbene i området. Erik Steen kom fra Viking før forrige sesong. Georg Danielsen har på halvannet år i klubben vist seg som en habil venstreback, mens Christian Landsnes fikk en del spilletid sist sesong.

Lassa har tradisjonelt vært en bane mange klubber har gruet seg til å komme til. Ikke alltid en bane hvor ballen går fort, og hvor Vidar med mange duellsterke og rutinerte spillere har hatt en fordel. Fortsatt er det bra duellkraft bakover på banen, og sammen med Toft vil stopperne helt sikkert skape kaos på en del offensive dødballer også i år.

Vi tror likevel det blir et tøft år for Vidar. Den sentrale midtbanen er totalforandret og svekket. Samtidig er det et enkelt faktum at 2.divisjon etter omleggingen har blitt langt tøffere og de to siste årene har gode 2.divisjonslag måtte ta turen ned. Å måle seg mot de langt mer ressurssterke og ambisiøse klubbene er en tøff øvelse.

11. Nardo

Så ut til å måtte trekke laget tidligere i vinter, men kom til slutt til en løsning. Kan underdogen overrasket igjen?

Overganger:

Inn:Ole Christian Sæter (Kristiansund), Andreas Søfteland (Orkla), Torgeir Nybø (Tynset), Fredrik Arnstad (Trygg/Lade), Henrik Høyem Olsen (Egen juniorstall), Mathias Jullumstrø (Egen juniorstall), Lasse Gjengår (Egen juniorstall)

Ut:Petter Kristian Dahl, Jørgen Bjerve (Studier i utlandet), Sander Nordeide (Studier i utlandet), Frank Ailo Tangen (Nybergsund), Filip Mørkved (Steinkjer), Jonas Dåbakk (Kvik), Torgeir Fredriksen, Aleksander Vavik, Sondre Granås

Forventet startellever (4-3-3): Henrik Bakke – Vebjørn Vinje, Marius Sandvik, Torgeir Nybø,  Jørgen Solli – Morten Strand, David Strandin, Bendik Lysvåg – Amund Vingelen, Ole Sæter, Christoffer Engan

Analyse:

At bydelsklubben Nardo fra Trondheim har berget plassen foran langt større klubber med langt større budsjetter to år på rad er imponerende – og viser at det fortsatt er plass til små klubber i nye 2.divisjon.

Men tilværelsen er ikke enkel. Store underskudd gjorde at styret gikk inn for å trekke laget fra 2.divisjon for å redde klubben. En redningsaksjon ble satt i gang, og nå går Nardo på en ny sesong på enda mer sparebluss enn tidligere.

Samtidig har Nardo klart å beholde de fleste fra fjorårets stall, i tillegg til å supplere med noen spennende spillere. Et tydelig 4-3-3-lag som holdt seg på 44 baklengs i fjor, mens 2017s 7.plass kom etter at de kun slapp inn 35 mål.

Blant annet har de beholdt venstreback Jørgen Solli, keeper Henrik Bakke og midtbanespiller Morten Strand, som alle har vært i søkelyset til bedre klubber etter å ha levert solid gjennom de to siste sesongene. Likevel har alle tre blitt værende på Nissekollen. Solli har en bra venstrefot, Strand er en indreløper som med bra teknikk og løpsstyrke passer perfekt i laget 4-3-3, mens Bakke i mine øyne har vært blant 2.divisjons aller ypperste keepere de siste årene.  Selv om 2017 nok var hakket over forrige sesong.

Av de som har kommet inn er angriper Ole Sæter kanskje den mest spennende. Etter to sesonger i Sverresborg prøvde han lykken i Kristiansund i fjor, hvor det ble 14 mål for andrelaget i 3.divisjon. Fikk ikke kontrakt med eliteserieklubben, men i Nardos burgunderfargede drakter har han vist seg som en mer enn habil målscorer de siste sesongene. Han gir dermed Jonas Frøner, som scoret to mål i fjor, tøff kamp om spissplassen. Christoffer  Engan hadde en bra sesong i fjor, og bidro med mange mål fra kanten.

Nå er også Amund Vingelen, Andreas Fossli og Ole-Andreas Skogvold med for fullt, noe som gir flere alternativer for mangeårig trener Tormod Bjerkeseth jr i angrepsrekka.

På midtbanen kjemper tidligere Fredrikstad-junior David Stranding og Eirik Trondsen, bror til RBK-spiller Anders, om den dype rollen. Bendik Lysvåg tar trolig indreløperplass sammen med Strand. Utfordres nå av Fredrik Arnstad, som er hentet etter en strålende sesong i 4.divisjon med Trygg/Lade. Den tidligere Heming- og Skeid-spilleren er også storebror til en av landets mest spennende talenter i Stabæk-spiller Kristian.

Som vanlig leter Nardo etter signeringer i lavere divisjoner og blant spillere som flytter til byen. Nå er Andreas Søfteland og Torgeir Nybø hentet fra 3.divisjon. Nybø er en spennende og spillende stopper som fort kan gå rett inn på laget. Marius Sandvik fra egen junioravdeling spilte seg inn i forsvaret i fjor, mens Vebjørn Vinje viste seg som en bra forsterkning.

Nardo er så langt fra et glamorøst lag som man får det. Men hardt arbeid, et solid forsvar og bra dødballstyrke har bidratt til at plassen er berget to år på rad. Etter en trøblete vinter er det imponerende å se at de har beholdt nesten hele troppen, i tillegg til å forsterke med flere spennende spillere.

Nardo blir helt sikkert tippet ned av de fleste, men vi Bjerkeseth har nok kvalitet i troppen og en så velfungerende spillestil at de får minst tre lag bak seg. Men det blir jevnt i bunnstriden.

10. Moss

2.divisjonstipset avdeling 1: Storlag i trøbbel
KAPTEIN: Thomas Klaussen går på sin ellevte sesong i Moss. Foto: Digitalsport

Om det har stormet i Hødd, så har det heller ikke vært kun sol og skyfri himmel i Moss. Men østfoldingene har kommet seg på beina etter en kranglete høst.

Overganger:

Inn:Durim Muqkurtaj (Fram Larvik), Shadi Ali (Fram Larvik), Stian Andersen (Nordstrand), Christoffer Skårn (Østsiden), Trym Solli (Ørn Horten), Alagie Sanyang (Asker), Christoffer Guttulsrød (Sarpsborg 08), Christian Dahl (Molde), Garib Gerkondani (Finnsnes)

Ut:Morten Giæver (Lagt opp), Martin Thømt Jensen (Trapper ned), Anders Østli (Kråkerøy), Kjetil Berge (Lagt opp), Sivert Strangstad (Asker), Håvard Thun (Strømmen)

Forventet startellever (4-2-3-1): Anders Gundersen, Ola Lønn Jenssen, Durim Muqkurtaj, René Elshaug, Andreas Elvestad – Shadi Ali, Remi Svindland – Christoffer Skårn, Thomas Klaussen, Mikkel Aarstrand – Alagie Sanyang

Analyse:

Det startet da spillende daglig leder Kjetil Berge ble oppsagt i forbindelse med serieavslutningen. Sammen med Morten Giæver og Martin Thømt Jensen, også spillere og ansatt i administrasjonen, er han borte siden sist. I tillegg ble det før det klart at trener Ole Martin Nesselquist skulle gi seg, før han senere tok over Strømmen..

Marko Jovic kom inn som trener etter å ha ledet et ungt Follo-mannskap. Han har beholdt deler av stallen, men må samtidig bygge opp noe nytt av unge og lovende spillere.

Spesielt framover på banen ser man på overgangene at de ikke kan matche de beste på dette nivået. Hurtige Christoffer Skårn og lovende Gharib Gerkondani er hentet fra 3.divisjon, selv om ingen av dem kan være fornøyde med 2018-sesongene. Christian Dahl er hentet fra Molde 2 på samme nivå, mens Alagie Sanyang ikke fikk ny kontrakt med Asker etter forrige sesong.

Samtidig har de beholdt Thomas Klaussen, som i et tiår har vært solid og nesten uerstattelig for dette mosselaget. En samlende leder men også en strålende spiller som ”alltid” ender på tosifret antall mål fra sin hengende spissrolle. Også kantspiller Mikkel Aarstrand, som var god i fjor, og fysisk solide Tim Reinback, som har blitt brukt både som stopper og spiss, er igjen offensivt.

På midtbanen var Remi Svindland en god og lur signering i fjor. Shadi Ali blir trolig hans makker. Gjorde comeback i Fram i vinter og var med på å berge plassen der. Fra samme klubb er stopper Durim Muqkurtaj hentet, men han misset hele forrige sesong med skade. Også Stian Andersen spilte i Fram i fjor, før han avsluttet sesongen i Nordstrands juniorlag (!).

Rene Elshaug har spilt i de fleste posisjoner, men ser ut til å kunne bli stopper denne sesongen. Marcus Ohlsson har blitt en klubbveteran med årene, men det er trolig Andreas Elvestad, som tok fine steg i fjor, som blir venstreback. Trym Solli kan brukes som stopper og back, men har også vært skadd i vinter. På keeperplass er Andreas Gundersen en god keeper på dette nivået, og han presses av lokale og lovende Andreas Wasenius.

Sist sesong leverte Moss godkjent med en 9.plass som nyopprykket. Siden har de mistet mye rutine, og flere av de som blir viktige i år hadde under middels gode sesonger i svakere klubber i 2018. Vi er ikke helt overbevist av signeringene. Det er litt for mange bærebjelker ut og litt for mange som ikke hadde noe godt 2018 etter 2.divisjonsstandard. Ellever er ok, men bredden i troppen er ikke allverden målt opp mot lagene vi spår på øvre halvdel.

Moss ser på papiret litt svekket ut, og en plass mellom midten og nedrykksplassene virker som et trolig scenario også i 2019.

9. Hødd

2.divisjonstipset avdeling 1: Storlag i trøbbel
Hødd-supporterne kunne juble for en sensasjonell cuptriumf i 2012. I år tror vi det blir langt mindre å juble for.

Intrigene og kaoset som har vært i Ulsteinvik i vinter mangler nesten sidestykke. Det er nesten så noen burde lage en dramaserie om et lite lagd fra stedet…

Overganger:

Inn:Jens Husebø (Viking), Netan Sansara (Gefle, Sverige), Vegar Berntsen (Elverum), Robin Shroot (Nashville SC, USA)

Ut:Markus Naglestad (Egersund), Marius Hagen (Fredrikstad), Benjamin Boujar (Jerv. Var utlånt fra Start sist sesong), Henrik Breimyr (Tromsdalen), Andreas Breimyr (HB Torshavn, Færøyene), Eirik Haugan (Östersund, Sverige), Steffen Moltu (Lagt opp), Magnus Myklebust (Bergsøy)

Forventet startellever (3-5-2): Ole Monrad Alme – Jens Husebø, Joakim Wrele, Netan Sansara – Daniel Eid, Bendik Rise, Eirik Saunes, Bam Hide, Preben Sætre – Robin Shroot, Joachim Osvold.

Analyse:

Vinteren har i stor grad handlet om det som ikke skjer på banen for Hødd. Det har vært gode tider for avisene på Sunnmøre, og alt som har skjedd passer egentlig bedre i en episode av Heimebane. Men det har ulmet lenge, og nå endte det blant annet med at André Nevstad og Sindre Eid gir seg som sportssjef og trener. Sander Nyland har ledet laget etter at Eid ga seg, og fikk jobben permanent i mars. Den unge treneren, som er lillebror til landslagskeeper Ørjan Nyland er uprøvd på dette nivået.

I tillegg til krangel i styre og stell er store deler av laget fra forrige sesong borte. Nøkkelspillere som Hagen og Naglestad forsvant til ambisiøse klubber på samme nivå, mens Breimyr x2 og Haugen har siktet mot utlandet eller OBOS-ligaen. I tillegg er veteranene Moltu og Moldskred borte.

Nå er det ikke noe nytt at Hødd må erstatte spillere som søker mot større klubber med talenter fra egne rekker. Men flere av de som nå må spille roller var med da Hødd 2 fikk hard medfart i 3.divisjon sist sesong.

Av spillere inn er Robin Shroot et populært comeback. Engelskmannen har vært god for klubben tidligere, og får et stort ansvar for å score de nødvendige målene nå. Av de andre signeringene er Jens Husebø en mer typisk Hødd-signering. Fikk ikke kontrakt i Viking, men har vært bra som stopper i 3.divisjon. Netan Sansara har ikke overbevist i Fredrikstad før, og hentes nå fra svensk fotball. Keeper Vegar Berntsen har ikke fått tillit i Elverum heller.

Alle spilleravgangene betyr at mange av de unge nå må stå fram. To som allerede har tatt steget er Daniel Eid og Bendik Rise på midtbanen. Spesielt Eid, sønn av tidligere trener Sindre er en spennende spiller som kan bli neste salgsobjekt i klubben. Dekker hele høyresiden i sin vingbackposisjon.

Nå kommer spillere som Peder Hasund, Bam Hide, Håkon Brautaset, Eirik Saunes og Johannes Sundgot har alle fått mange sjanser til å vise seg fram i vinter. Hide har fått en del ros for prestasjonene, mens Saunes spilte mye sist sesong. Utvilsomt mye talent i spillergruppa i år, som så ofte før, men er de klare for å bære en stor del av lasset?

Noen få rutinerte har blitt værende. Joakim Wrele blir trolig flyttet permanent ned i trebacksforsvaret, mens Preben Sætre er en bra back på dette nivået. Og på keeperplass hadde Ole Monrad Alme en bra sesong i fjor. Ikke den største keeperen

Offensivt var ikke 2018 noe år å huske lenge for Robin Hjelmeseth og Joachim Osvold, som imidlertid begge tidligere har vist seg fra langt bedre sider. Nå kjemper de trolig om plassen ved Shroots side på topp. Hjelmeseth leverte strålende for Elverum i 2015 og spesielt 2016, da han scoret hele 19 mål, men har slitt med å følge opp både der og i Ulsteinvik. Sist sesong ble det flest kamper som innbytter og ingen scoringer. Osvold har vært innom en lang rekke klubber de siste årene og fikk noen flere sjanser i fjor, men det ble med to seriemål (i tillegg til ett i cupen mot Kristiansund). Samtidig presses de av de unge angriperne, og Hasund styrket aksjene sine med fire mål i en treningskamp mot Bergsøy i slutten av mars.

Vi er svært usikre på årets Hødd-mannskap. De er utvilsomt svekket, og det er utenkelig at de skal være i nærheten av å kopiere forrige sesong, hvor kvalifiseringsplassen ble rotet vekk i siste runde. En ting er at det har vært en vinter hvor klubben har vært preget av krangling, men stallen ser i overkant tynn og uerfaren ut.

I en tøff avdeling kan det fort gå enda verre, men vi tror Hødd styrer unna den verste nedrykkskampen og plasserer seg rundt midten. Samtidig kan et underdog-stempel passe dem godt. De har blant annet slått Brattvåg med solide 3-0 i en treningskamp.

Men selv om de kan matche mange over 90 minutter, så skal det skille en del til de beste over 26 kamper.

8. Stjørdals-Blink

Berget plassen etter en enormt spennende serieavslutning i fjor. Vi tror det blir en ny sesong med ryggen mot veggen.

Overganger:

Inn:Jørgen Valleraunet (Ranheim junior), ,Iver Nordmeland Westerlund (Egen juniorstall), Fredrik Vinje (Ranheim, lån ut sesongen), Sivert Solli (Ranheim, lån ut sesongen), Jacob Tromsdal (Ranheim, lån ut sesongen), Ottar Huni Magnusson (Leiknir, Island), Mats Lillebo (Ranheim, lån ut sesongen), Robert Williams (Rosenborg)

Ut:Andreas Rye (Byåsen. Var utlånt fra Ranheim sist sesong)Simen Nordskag (Byåsen), Henrik Kjeldsen Dahlen (Levanger), Vegard Voll (Levanger), Børge Sonflå (Varden Meråker), Jørgen Sollihaug (Fotballpause)

Forventet startellever (4-3-3): Thomas Lia – Lars Ramstad, Ottar Magnusson, Vegard Fiske, Robert Williams – Fredrik Vinje, Jacob Tromsdal, Andreas Nygård – Sivert Solli, Sondre Hopmark Stokke, Mats Lillebo.

Analyse:

Med seier i siste runde i fjor og hjelp med riktige resultater på Jæren og i Kristiansand ble plassen berget etter en høydramatisk avslutning. Siden da har trener Are Tronseth takket for seg, mens Roar Vikvang har kommet tilbake i trenerstolen. Kjenner klubben godt, og det ser ikke ut til å bli store endringer ut av trenerbyttet.

Flere spillere som ikke når opp i Trøndelags to beste klubber har funnet veien til flyplassbyen øst for trønderhovedstaden. Lovende Robert Williams har flere aldersbestemte landskamper etter å ha blitt omskolert fra ving til back i Rosenborg, og valgte nå å vende hjem for å ta sitt neste steg i 2.divisjon.

Fra Ranheim har tre spillere kommet på lån i vinter. Angriper Mats Lillebo scoret åtte mål da Ranheim rykket opp i 2017, og var på banen i Eliteserien sju ganger sist sesong. Sivert Solli har prøvd seg i både Elverum og Ranheim etter sin tid på Lerkendal, og er en indreløper/kant med bra frekvens og teknikk. I midtbaneanker Jacob Tromsdal og indreløper Fredrik Vinje har de to andre som har vært innom Trondheims to eliteserieklubber. Vinje har knapt vært på banen de to siste årene grunnet skader, men er en meget spennende midtbanespiller.

Også Vegard Fiske har prøvd seg i Ranheim tidligere. Den gode stopperen får nå islendingen Ottar Magnusson som makker, også han med en fortid i Ranheimsfjæra.

Noen spillere har vært med lengre. Sondre Hopmark Stokke har lenge vært en av de mest stødige målscorerne på nivå tre og fire i norsk fotball. Som regel tosifret i 2.divisjon og langt flere på nivået under. Bra i boksen og en god avslutter. Sammen med Lillebo og Solli gir han bra skyts offensivt. Har også en annen gammel storscorer i backup i Nedzad Sicic

Blink har også andre som har vært med en stund. Andreas Nygaard og høyreback Lars Ramstad har flere ganger vist seg som stødige spillere på dette nivået. Ole Kristian Rødahl og Sander Kartum, som har vært i klubben i sju sesonger, er andre spillere som etter hvert har fått bra med ballast. Keeper Daniel Hagen nådde ikke opp i Egersund, men sammen med Thomas Lia sørger han for at Blink nå har en solid duo.

Sist sesong var Blink langt fra noe enkelt lag å møte. Likevel kjempet de mot nedrykk til siste sekund av sesongen. Som ”alle” andre trønderske lag i en ganske tydelig 4-3-3 har de bra med offensiv skyts å komme med. Matchvinnere framover på banen, og ”Ranheim-gjengen” bør kunne sørge for at det ikke er altfor merkbart at viktige spillere som Jørgen Sollihaug nå er borte.

Det kommer til å bli svært tett i bunnen, men vi tror Blink beveger seg bort fra den aller verste bunnkampen tabellmessig.

Det gir følgende lag på nedre halvdel:

1.-7. Kommer torsdag kveld!

8. Stjørdals-Blink

9. Hødd

10. Moss

11. Nardo

12. Vidar

13. Byåsen

14. Sola

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook