Array
(
  [_edit_lock] => Array
    (
      [0] => 1542375539:2
    )

  [_edit_last] => Array
    (
      [0] => 1
    )

  [_yoast_wpseo_content_score] => Array
    (
      [0] => 30
    )

  [footer_title] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [footer_check_list] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [footer_menu_title] => Array
    (
      [0] => Kategorier
    )

  [footer_form_title] => Array
    (
      [0] => Send oss en melding eller tips 
    )

  [social_facebook] => Array
    (
      [0] => https://www.facebook.com/sportshjornetcom/
    )

  [social_twitter] => Array
    (
      [0] => https://twitter.com/Sportshjornet
    )

  [social_linkedin] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [header_logo] => Array
    (
      [0] => 1520598008sh_logo_neg.svg
    )

)
Langrenn, Ski

10 største Northug-øyeblikk

Med 13 gull fra VM, 2 i OL, 2 sammenlagtseiere i verdenscupen, seier i Tour de Ski og et tiår som verdensener er det nok av høydepunkter å trekke fram fra Petter Northugs karrriere.

Her er de ti øyeblikkene vi husker best fra trønderens utrolige karriere:

1 . Femmila i Falun (2015)

Det største av alle store Northug-øyeblikk. Falun var hans ultimate revansje etter lavmålet med fyllekjøring. I Falun, på hjemmebane for svenskene han elsker å erte, var det barneskirenn. Seier i sprint, på lagsprint og i stafett, før mesterskapet ble avsluttet med en ekstrem kraftprøve.

Det så ut til at  han lå for langt bak, men forspranget ble spist opp meter for meter. Og på oppløpet ble Lukas Bauer og Johan Olsson, som lenge hadde trent kun for å prestere på denne distansen, distansert da Northug fant en liten åpning mellom dem.

Det var som om de skjønte hvem som er skikongen, og i all respekt slapp han gjennom.

Northugs ord: «Jeg stod i målområdet etterpå, det hadde begynt å snø igjen. Og så kom det, de ti siste månedene raste gjennom hodet mitt, som om det gikk strøm gjennom kroppen min, og jeg klarer ikke å forklare det, men i  det øyeblikket føltes det som om alt var forhåndsbestemt».

2. Stafetten på hjemmebane (2011)

Showmannen Northug avsluttet akkurat som han planla. Sverige skulle knuses, og det skulle være show. Han lekte katt og mus på hele etappen før han stakk lekene lett fra.

På oppløpet tok det av. Etter å ha hysjet seg mot målstreken gikk han sidelengs over mål. Det var en total ydmykelse av konkurrentene. Noen mente han gikk for langt – men FOR en oppmersomhet han sørget for.

Northugs ord: «Jeg så opp, løfta en finger mot munnen, jeg reiste meg opp og tenkte at nå, Hellner, nå skal jeg gi deg et minne du kommer til å ta med deg i grava»

3. Rykket i Sapporo (2007)

Når alt skal avgjøres har Northug et gir som ingen andre i langrenn var i nærheten av å matche. VM i Liberec 2007 var hans første mesterskap. Selv om det ikke ble noen individuell medalje fikk han vist fram varemerket sitt – Northug-rykket, da han avgjorde stafetten.

Rollen som ankermann var sikret i et tiår framover. Og med kommentaren om at det var «barneskirenn» sørget han for å udødeliggjøre uttrykket.

Northugs ord: «Å vinne VM-gull på stafetten var bra, men det var ikke det som var drømmen. For meg hadde det alltid dreid seg om å bli individuell mester. Og det neste året var mesterskapsfritt».

4. Gull i individuell start (2013)

Trolig et av gullene han setter aller høyest. For en ting er at han er kongen når fellesstarter og stafetter skal avgjøres, og at han sikrer medaljer i sprint. Men gullet på 15 kilometer individuell start i 2013 beviste en gang for alle at Northug var den komplette skiløper.

Han vurderte å droppe distansen, men sørget istedet for å gjøre legendestatusen fullstendig. Men etter gullet kom nedturen, og for Northug selv var det kanskje en varslet nedtur.

Northugs ord: «Men jeg visste det innerst inne. Det var bare et tidsspørsmål før alt rakna».

5. Første individuelle gull (2009)

Det første individuelle gullet kom på 30 kilometer i Liberec i 2009. Et gull som virkelig viste at langrenn var inne i en ny epoke. Northug knuste løpere av den «gamle skolen», svenske Anders Södergren og italieneren Giorgio De Centa med et rykkk de to langt er rutinerte løperne var fullstendig sjanseløse på å følge.

Northugs ord: «De er titalls meter bak meg. Jeg lukker øynene og løfter en hånd i været, krysser mållinja, bøyer meg ned, tar av meg brillene og synker sammen på huk, og legger meg ned med snøen i ansiktet.»

6. Northug slår gjennom(2006)

Hvem er Petter Northug? Et spørsmål ikkke altfor mange kunne gitt et godt svar på før NM på Kongsberg i 2006. Men etter det endret alt seg i langrenn og i Northugs liv.

Først knuste han treningskamerat og Frode Estil på 30 kilometer. Så sikret han Strindheim gull på stafetten da han spurtslo Trode Ruud Hofstad, som skulle være Norges ankermann i OL i Torino like etter. Northug gikk fra å være helt ukjent til superstjerne på en helg.

Men OL ble det ikke. «For ung». I ettertid en enorm feilvurdering, og en avgjørelse som skulle være sterkt med å bidra til et anspent forhold mellom Northug og flere i skiforbundet.

Northugs ord: «Rett etterpå ble jeg intervjua av NRK, og jeg var så glad, du kan se det på hele meg. Du hører det til og med på stemmen min, jeg er som et lite barn som ikke klarer å skjule hvor oppspilt jeg er er, samtidig som jeg prøver å beholde en viss form for fatning fordi jeg er på TV.»

7. Femmila i Holmenkollen (2011)

En enorm skifest og en gigantisk norsk opptur. VM i 2011 i Holmenkollen fortjente et perfekt punktum. Og fikk det.

På femmila møtte han Maxim Vylegzhanin, den eneste som til da hadde slått Northug i en spurt. Men på hjemmebane kunne ikke Northug la femmilseksperten fra Russland vinne. På siste flata før oppløpet avgjorde han enda et renn og kunne gå inn til sitt tredje gull i mesterskapet foran et enormt folkehav.

Northugs ord:  «Jeg prøver å reise meg, strekker hendene i været. Det ekspolderer på stadion. Jeg snur meg mot et kamera. Det kommer noen løpere bort og gratulerer. Og så står jeg bare og ser utover».

8. Individuelt OL-gull (2010)

Vraket i 2006, feiltrent i 2010 og vraket igjen da karrieren var på hell i år. Det ble kun ett OL hvor Northug var på topp. Men i Vancouver i 2010 sørget han for å sikre seg det alle setter høyest – et individuelt OL-gull. På oppløpet tok han igjen tyske Axel Teichmann, som hadde trent mot dette rennet leeenge, og knuste han de siste hundre meterne. I kjent stil.

Northugs ord: «Jeg hørte ikke pusten min. Jeg hørte ikke jubelen. Jeg fikk to gode stavtak hvor jeg tetta luka mellom oss, og for hvert nytt dro jeg fra litt, og da det var ti meter igjen skjønte jeg det, jeg kom til å vinne.

9. Første OL-gull (2010)

Sammen med Øystein Pettersen vant Northug lagsprinten i OL. Som så mange andre ganger så det ut til at han lå for langt bak, men når alt skal avgjøres er det en mann som aldri skal avskrives.

Med tre løp som ikke hadde endt i seier ennå var presset stort for Northug. Eller skulle det bli et OL uten gull? Det var utenkelig for hovedpersonen, og på oppløpetknuste han den tyske ankermannen Axel Teichmann, på den tiden hans argeste rival.

Northugs ord: «Vi ble omringa i målområdet av støtteapparat og gratulerende konkurrenter. Mellom alle menneskene så jeg Teichmann. Han stod lent over stavene med bøyd hode og lukkede øyne».

10. Første verdenscupseier (2006)

Etter OL i 2006, hvor Northug ble vraket, gjenstod noen verdenscuprenn. De betydde ikke all verden for alle løperne i en sesong hvor OL var det store målet, men for 20-årige Northug var det en strålende sjanse til å vise hvor feil det var å vrake ham til OL.

Og det gjorde han til fulle. Nesten hele feltet var samlet inn på oppløpet, men den eneste som kunne slå verdensener Tobias Angerer fra Tyskland var en 20-åring fra Mosvika.

Northugs ord: «En svensk TV-reporter stakk en mikrofon opp i ansiktet mitt, men jeg klate ikke å prate. Jeg skreik»

Northugs sitater er hentet fra biografien «Min historie – Northug» utgitt i år.

Enig eller uenig i lista? Gi oss gjerne tilbakemelding på Facebook, Instagram eller Twitter.